Ta hjälp av våra diplomerade fuktsakkunniga

Som byggherre ansvarar du för fuktsäkerheten i ditt bygge. Med Conservator som samarbetspartner kan du sova lugnt om natten.

Vi hjälper dig att upprätta en fuktsäkerhetsbeskrivning som garanterar ett fuktsäkert byggande. Och vi är gärna med redan i planeringsfasen, så allt blir rätt från början till slut. Med mätningar och dokumentation under hela byggprocessen.

Fuktsäkerhetsbeskrivningen kan upprättas i olika skeden. Antingen redan i början av projektet före projekteringen och omfatta även den eller inför produktionsskedet, ihop med entreprenadförfrågan. Bland mycket annat kan kraven på väderskydd och fuktmätningar mm preciseras.

Det handlar om att göra rätt från början! Idag har vi kunskapen som krävs för att undvika fällorna avseende fukt- och inomhusmiljöproblem.  Conservator har tre Diplomerade Fuktsakkunniga, utbildade vid LTH i Lund.

Conservator AB har utrustning för att mäta fukt i de flesta byggmaterial. Vi kan ha uppdrag åt byggherren att fuktmäta under ett bygges gång, men vi kan även ha liknande mätuppdrag åt en entreprenör. En del entreprenörer har möjlighet att mäta själva, men vill ha slutmätning och dokumentation utförda av utomstående. Det handlar då ofta om fuktkvotsmätning i trä och andra organiska material. När det gäller RBK-mätningar måste den som utför mätningen vara auktoriserad enligt RBK, Rådet för Byggkompetens. Hos Conservator AB är Linus Björnlund den person som är auktoriserad för både borrhålsmätning och uttaget prov.

Som erfarna skadeutredare av byggnader och konstruktioner som medför fukt- och inomhusmiljöproblem har Conservator mycket att erbjuda när det gäller konsultation i förebyggande syfte. Här handlar det om att få vara med i projekteringsskedet så att riskkonstruktioner kan undvikas. Fuktdimensionering av en byggnad betyder att en beräkning görs av vilken fuktbelastning byggnaden kan komma utsättas för. Även detta kan göras i projekteringsskedet. Fuktdimensioneringen underlättar bedömningen av vilken ventilationsgrad som är nödvändig eller om det är nödvändigt att avfukta de utrymmen som är extremt belastade, exempelvis duschrum och torkrum. Andra exempel är ishallar och pool-rum. Fuktdimensioneringen kan också styra valet av konstruktioner och material.

Om projekteringen redan är i slutfasen när Conservator kommer in i bilden kan vårt arbete handla om ren granskning av ritningar och andra handlingar som bedöms som viktiga ur fuktsynpunkt. Beställare kan vara antingen en byggherre eller en entreprenör, beroende på entreprenadform.

En fuktsäkerhetsbeskrivning upprättas av byggherren, vanligtvis med hjälp av en fuktsakkunnig person. Fuktsäkerhetsbeskrivningen beskriver på vilken nivå arbetet med fuktsäkerhet ska ligga i ett byggprojekt. Här har byggherren möjligheter att påverka kvaliteten genom att ställa höga krav på fuktsäkerhet i byggprocessen. Fuktsäkerhetsbeskrivningen kan upprättas i olika skeden. Antingen redan i början av projektet före projekteringen och omfatta även den eller inför produktionsskedet, ihop med entreprenadförfrågan. Bland mycket annat kan kraven på väderskydd och fuktmätningar mm preciseras.

En fuktplan är ofta följden när det finns en fuktsäkerhetsbeskrivning i ett byggprojekt. Byggherren kräver enligt fuktsäkerhetsbeskrivningen att entreprenören ska ha en fuktplan där han redovisar hur fuktfrågor kommer hanteras under produktionsskedet. Fuktplanen handlar om hantering och förvaring av material, mottagningskontroller, fuktmätningar, uttorkningsklimat mm, men ska även redovisa för hur eventuella läckage och andra fuktskador hanteras. Likaså ska entreprenörens egenkontroller modifieras med beaktande av de moment som är viktiga ur fuktsynpunkt. Conservator AB kan upprätta fuktplaner dels för specifika projekt och dels mer generella som entreprenören kan arbeta efter i olika sorters projekt.

Entreprenören bör utse en fuktsäkerhetsansvarig på arbetsplatsen som ser till att fuktplanen följs. Detta görs enklast genom att fuktronder, fuktbesiktningar, utförs på arbetsplatsen med jämna mellanrum. Fuktronderna kan utföras med hjälp av speciella checklistor som finns i ”Bygga F- Metoden för fuktsäker byggprocess” (Kristina Mjörnell). Conservator AB kan gå in och hjälpa entreprenören utföra sina fuktronder, men kan även bistå byggherren med att se till att det blir rätt gjort.