Entreprenör

Byggherre

Fastighetsägare

Inomhusmiljö och fuktskadeutredningar

Byggherre

Fastighetsägare

Entreprenör

Människor ska inte må dåligt av att vistas i ett hus. Med Conservators erfarna byggdoktorer får du en korrekt utredning och pålitligt underlag över vilka åtgärder som behövs för att skapa en trygg och bra inomhusmiljö.

På Conservator vet vi vet var problemområdena finns. Vid en inomhusmiljöutredning tar vi fram ett underlag för hur åtgärder ska utföras både effektivt och ekonomiskt. Vi gör ofta inomhusmiljöutredning enligt SWESIAQ-modellen och använder bland annat den s.k. Örebro-enkäten. Metoderna är beprövade och effektiva för att kartlägga de symtom som brukaren av byggnaden upplever som mest besvärande.

Våra tjänster

Klargör orsaker till dålig inomhusmiljö med besked om lämpliga åtgärder.

Inomhusmiljöproblem är ibland enkelt och ibland mycket komplext. Ett läckage kan tyckas enkelt att hantera men när själva läckaget är åtgärdat måste eventuella skador hanteras så att dom inte riskerar påverka inomhusmiljön. När det inte är så uppenbart kan det dock vara svårare att identifiera vad som orsakar besvär. Det är inte bara mögel eller lukter som kan påverka vår inomhusmiljö, det är även termiskt klimat, partiklar, ventilation, kemiska emissioner, för att nämna några exempel. Det viktigaste när det gäller att hantera inomhusmiljöproblem är att fastställa orsaken, och det kan finnas flera, innan åtgärder utförs. Det är också viktigt att få en helhetsbedömning, eftersom det finns så många faktorer att ta hänsyn till. Även hur vi människor mår och trivs påverkar hur vi reagerar på vår inomhusmiljö.

Conservator har kunskap och erfarenhet för att utreda och undersöka denna typ av problem. Oavsett hur enkel eller komplex problamtiken är. I de större och mer komplicerade fallen använder vi oss av SWESIAQ-metoden, vilket är en tvärvetenskaplig metodik för utredning av inomhusmiljöproblem. I dessa fall tar vi gärna ett helhetsansvar och sköter ofta dialog, med verksamhet och fastighetsägare eller förvaltare.

Riskbedömer och utreder problem med enstegstätade putsade fasader.

Har ditt hus en enstegstätad putsad fasad? Om du misstänker problem eller vill ha en kontroll av din fasad kontaktar du Conservator. Vi har specialutbildade skadeutredare med lång erfarenhet av enstegstätade putsade fasader. Vi riskbedömer fasaden, kontrollerar fuktstatusen och tar fram en rapport som underlag för eventuell håltagning inifrån byggnaden. Vi hjälper även till med upprättande av åtgärdsplan för eventuell rivning och sanering, samt nya handlingar för återställande med en ny fasadtyp, t.ex. tvåstegstätad fasad.

Bistår med bedömning av fel eller brister i byggnader.

Som sakkunniga kan vi bistå exempelvis jurister med hjälp att bedöma fel i fastighet eller göra bedömningar av fuktskador i nyproduktion m.m.

 

En kulturbyggnad kräver inte bara mycket kunskap ur antikvariska perspektiv utan också avseende byggnadsfysik. Oavsett om det gäller vård och underhåll eller större förändringsarbete. Ska förändringar göras, som till exempel tilläggsisolering eller byte av uppvärmningssystem, krävs inte bara kunskap om aktuell status för byggnaden och dess inventarier. Det behövs också en konsekvensanalys för att förstå vad förändringen innebär i det längre perspektivet, sett för hela byggnaden som system. Vi på Conservator har lång och gedigen erfarenhet av material- och statusinventeringar, men också konsekvensanalyser och framtagande av åtgärdsförslag samt vård- och underhållsplaner när det gäller alla typer av kulturbyggnader. Vi har också ett stort kontaktnät av specialistkunskaper avseende hantverk samt antikvarier som kan hjälp oss att nå just ert mål med aktuell byggnad.

Utreder och hittar orsaken till problem med dålig inomhusmiljö.

Det som vardagligt kallas ”sjuka hus” kan ha flera olika anledningar. Det behöver inte alltid vara problem med lukt i byggnaden utan människor kan må fysiskt dåligt av att vistas i byggnaden av andra orsaker och dessa måste kartläggas. Symptomen kan exempelvis vara rinnande ögon, huvudvärk eller irritation i svalg och luftrör. Conservator utreder ”sjuka hus” enligt SWESIAQ-modellen och använder arbetsmiljöenkäter tillsammans med mätningar och analyser för att hitta svaren på problemen. 

Begreppet ”sjuka hus” kan även benämnas med OBO (Ospecifik Byggnadsrelaterad Ohälsa) eller SBS (Sick Buildning Syndrome).

Ger rätt mätvärden för radon med åtgärdsförslag utifrån de specifika förutsättningarna.

Radon är en hälsorisk som varken luktar eller syns; en radioaktiv gas som bildas naturligt genom att uran sönderfaller i jordskorpan eller avdunstar från diverse äldre byggmaterial.
 Enda sättet att avslöja risken är att mäta. Och mätningen är relativt enkel. Mätning av årsmedelvärdet av radongashalten ska helst utföras mellan första oktober och sista mars, vilket räknas som eldningssäsong. Detta för att få ett så representativt mätresultat som möjligt. Gränsvärdet när det gäller årsmedelvärdet på radongashalten är 200 Bq/m³. Om värdena efter din mätning visar sig vara för höga, då behövs rätt kunskap för att få korrekta åtgärder och rekommendationer om bästa sättet att antingen stänga ute eller ventilera bort radongasen.
Conservator har kunskap, erfarenhet och resurser för att kunna hjälpa Er som har radonproblem.

Inventerar och utreder fuktskador inför renovering.

Att utföra en renovering utan att veta om byggnaden innehåller riskkonstruktioner, fuktskador eller miljöfarliga-/miljöstörande material, det kan få tråkiga och kostsamma konsekvenser. Att inventera innebär att få koll på byggnaden. Rent övergripande. För att i tidigt skede kunna bedöma vad som behöver beaktas vid renoveringen eller vad som behöver undersökas ytterligare. Detta för att allt ska finns med i ett underlag för till exempel en upphandling, men också så att det inte missas vid utförandet. Att tidigt få koll på miljöfarligt och/eller miljöstörande material kan vara en ordentlig kostnadsbesparing i projektet, men också en rejäl kvalitéhöjning då det helt enkelt är en förutsättning för att göra en bra och hållbar renovering eller åtgärd.

Opartisk utredning av fuktskador och svampangrepp i byggnader.

Fuktskador uppstår ibland plötsligt på grund av olika sorters läckage på vatten- eller avloppsledningar, eller otäta våtrumsbeklädnader. Conservator kan hjälpa till med opartisk utredning av exempelvis en vattenskada. Ibland kan även en utredning av mikrobiella skador, som mögel och strålsvampar, vara nödvändig tillsammans med en mögelanalys.

Hussvamp

Hussvampsangrepp är en speciell typ av rötskada som kräver mer omsorgsfull sanering. Det är den enda rötsvampen som kan transportera vatten, vilket innebär att den kan börja växa i källaren och sprida sig upp till vinden. Vid åtgärder är det därför viktigt att hitta orsaken till angreppet. Conservator har stor erfarenhet av skadeutredningar av hussvampsskador och ger förslag på åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Undersöker orsaker till fuktskador och luktproblem med åtgärdsförlag inför renovering av gamla byggnader.

Om en fuktskada har uppstått i en gammal byggnad måste en grundlig undersökning göras för att utreda orsaken. Står du inför en större renovering och/eller tänker tilläggsisolera måste förutsättningarna för detta undersökas. Många gånger åtgärdas fuktskador på ett felaktigt sätt till stora kostnader, för att bara efter några år återuppstå igen, ofta med en ännu värre skadebild som följd. Conservator har god kunskap i byggnadsfysik och erfarenhet av gamla hus. Vi sätter oss noggrant in i vad som behöver göras för att kunna föreslå rätt åtgärder för att huset ska må bra i framtiden. 

Vissa byggnader kan behöva klimatstyras provisoriskt eller permanent. Det kan handla om tillfälliga fuktbelastningar, men även perioder med hög luftfuktighet utomhus. Detta kräver rätt åtgärd för att fuktsäkra byggnaden, vanligtvis med någon typ av avfuktning. Exempel på sådana lokaler och byggnader är lagerutrymmen, kulturbyggnader, industrier och kyrkor. Conservator hjälper dig att hitta rätt lösning för just dina behov.

Säkerställer att värdefulla objekt bevaras och ger effektiv klimatstyrning.

En kallställd kyrka är självklart energisnål. Men innanför väggarna finns ofta föremål och material som mår dåligt av fukt och kyla. På Conservator finns över 35 års gedigen erfarenhet av kallställning. Inte bara när det gäller teknisk utrustning, som exempelvis stora värmepannor och turbiner, utan även byggnader som kyrkor, kulturhus och andra lokaler där värdefulla inventarier förvaras. Vi kan byggnadsfysik, fuktteknik och effektiv klimatstyrning. Och vet hur man tar hand om mikroklimat, minimerar döda zoner och termodynamiska effekter i långhus och kyrktorn. Med vår kunskap hittar vi kostnadseffektiva lösningar där lokalen snabbt kan tas i bruk igen.

Ger rätt underlag för en korrekt bedömning av temperatur, fukt, fasta partiklar och gaser.

Att mäta rätt är grunden för en korrekt analys. På Conservator finns mätkunskap och moderna instrument som är kalibrerade för uppgiften. Varje typ av mätning kräver sin typ av mätmetod. Vi genomför noggranna mätningar av såväl fukt som fasta partiklar och gaser med hjälp av laboratorier. Om ni har behov av en mätning/analys, kontakta oss så ser vi till att hjälpa er på bästa sätt.

Kunder

Vanliga frågor

Vad är ett inomhusmiljöproblem?2024-08-14T12:10:23+01:00

När man besväras av att vistas i en innemiljö och man kopplar problemen till byggnaden. Det kan vara i bostaden, på arbetsplatsen eller andra byggnader. Oftast upplevs någon typ av avvikande lukter som kanske sätter sig i kläderna eller kan man uppleva fysiska besvär som huvudvärk, slemhinneproblem mm.

Går fuktskador i villor på hemförsäkringen?2024-08-14T12:08:03+01:00

Skador beroende på felaktiga konstruktioner, typ uppreglade golv och krypgrunder, går aldrig på hemförsäkringen. Försäkringen täcker i första hand vattenskador till följd av läckage från ledningar.

Måste man riva huset för att det blivit Äkta Hussvamp?2024-08-14T12:07:13+01:00

Vanligtvis inte, men det är mycket viktigt att identifiera orsaken till att svampen börjat växa. Det är givetvis viktigt gällande alla svampar. När det gäller hussvampen måste dock även spridningen kartläggas noggrant, då allt angripet material måste bytas ut med en säkerhetsmarginal på cirka en meter. Ofta växer svampen osynligt mellan olika materialskikt så det krävs kunskap för att kunna bedöma skadorna och föreslå åtgärder.

Hittar du det du söker? Vill du veta mer?

Till toppen