Vanliga frågor
Här kan du hitta svar på vanliga frågor som vi får. Om du inte hittar svar på det du söker, kontakta gärna oss så hjälper vi dig!
Vi gjorde faktiskt det! 1988 startade Conservator och då arbetade vi i huvudsak med stilleståndskonservering av pannor, ångturbiner och skorstenar. Det innebär att vi klimatstyrde anläggningarna då dom inte användes för att slippa problem med korrosion och samtidigt snabbt kunna återstarta anläggningen igen. Vi har utvecklat vår verksamhet och kunskap sedan dess, men namnet har vi kvar!
I huvudsak Småland/Öland, Blekinge och Gotland. Men vi har även kunder i bland annat Skåne, Göteborg, Östergötland och Stockholm.
Vi är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och arbetar kontinuerligt för att minska vår miljöpåverkan. Vi använder endast miljöklassade fordon i vår verksamhet och har installerat en solcellsanläggning på taket på vårt kontor i Kalmar.
Ur ett livscykelperspektiv leder våra tjänster till ett mer hållbart samhälle genom ökad livslängd för byggnader, återbruk och återvinning av material samt friskare inomhusmiljöer.
Alla som äger, förvaltar eller bygger hus, enkelt uttryckt. Ska vi vara mer specifika så är våra kunder bland annat privata och kommersiella fastighetsägare, kommun och regioner, konsulter, svenska kyrkan, statliga fastighetsägare, entreprenörer etc.
Absolut, risken är nästan större än under tidigare byggperioder, beroende på att husen ska vara välisolerade och täta. Detta ställer krav på rätt konstruktioner och rätt utförande. Det är därför viktigt att både projektera och bygga huset fuktsäkert. Se ”fuktsäkerhetsprojektering” och ”fuktkontroller”.
Gällande byggregler säger att ”Byggnader ska utformas så att fukt inte orsakar skador, lukt eller mikrobiell växt som kan påverka hygien och hälsa”. Det är byggherren, den person eller företag som äger byggnaden, som är ansvarig för att byggreglerna följs. En studie från 2018, från Boverket, visar att vi lägger över 100 miljarder om året för att åtgärda byggskador och en stor del av dessa fel utgörs av fuktskador. Se gärna mer på Boverkets webbsida.
Det finns konsulter som är utbildade Diplomerade Fuktsakkunniga som kan byggprocessen kopplat till fuktfrågor. Vi på Conservator har flera duktiga Diplomerade Fuktsakkunniga och hjälper gärna till! Du kan även hitta ett register på Fuktcentrums webbsida.
Då är det mycket viktigt att kontakta ett företag som är kompetenta att bedöma eventuella skador och dess omfattning. Det är inte ovanligt att man får byta träreglar, väggskivor och andra material redan i byggskedet. Hade man använt väderskydd i form av tält hade risken för detta varit minimal.
När man besväras av att vistas i en innemiljö och man kopplar problemen till byggnaden. Det kan vara i bostaden, på arbetsplatsen eller andra byggnader. Oftast upplevs någon typ av avvikande lukter som kanske sätter sig i kläderna eller kan man uppleva fysiska besvär som huvudvärk, slemhinneproblem mm.
Skador beroende på felaktiga konstruktioner, typ uppreglade golv och krypgrunder, går aldrig på hemförsäkringen. Försäkringen täcker i första hand vattenskador till följd av läckage från ledningar.
Vanligtvis inte, men det är mycket viktigt att identifiera orsaken till att svampen börjat växa. Det är givetvis viktigt gällande alla svampar. När det gäller hussvampen måste dock även spridningen kartläggas noggrant, då allt angripet material måste bytas ut med en säkerhetsmarginal på cirka en meter. Ofta växer svampen osynligt mellan olika materialskikt så det krävs kunskap för att kunna bedöma skadorna och föreslå åtgärder.
Är det en renovering som kräver bygglov är det gällande Byggregler, BBR, som är aktuella. Det viktiga är att byggnaden som ska renoveras bör genomgå en statusbesiktning i syfte att identifiera skador och riskkonstruktioner. Det är också viktigt att inventera byggnaden avseende miljöfarligt avfall, exempelvis asbest och pcb.
Den frågan går tyvärr inte att besvara utan att först veta hur befintliga konstruktioner ser ut. Riskerna med tilläggsisolering är relativt stora om det inte görs på rätt sätt.
Conservator Academy håller öppna och kundanpassade utbildningar. Utbildningarna är ofta uppdelade i två delar, ”Fukt och inomhusmiljö i befintliga byggnader” och ”Fuktsäkert byggande”.
Radon är en färglös, luktfri och smaklös radioaktiv gas som naturligt bildas när uran, ett radioaktivt ämne, sönderfaller i jordens skorpa. Eftersom gasen är radioaktiv är den hälsoskadlig, speciellt när den inandas över långa perioder. När radon sönderfaller bildar den radioaktiva partiklar som kan fastna i lungorna vid inandning. Dessa partiklar kan skada lungcellerna och på lång sikt öka risken för lungcancer. Se här för att få hjälp med radon.
Ett spännande ord som vi kan höra ganska ofta i media. Syftet med en utredning är att samla in information, fakta och bevis för att klargöra vad som har hänt, fastställa orsaker, identifiera ansvar och/eller ge underlag för beslut, åtgärder eller rättsliga processer. Processen kan inkludera intervjuer/enkäter, dokumentgranskning, tekniska undersökningar och analyser.
För vår del handlar ju oftast utredningar om inomhusmiljön och om och hur den kan påverka oss människor negativt. Vill du veta mer? Se här!
Ja. Vi kan mäta det mesta. Men tyvärr ger det inte svar på det du kanske egentligen undrar. Om inomhusmiljön och luften där i kan påverka dig negativt. För att ge dig svar på detta krävs en utredning. Det finns många faktorer som påverkar inomhusmiljön negativt och sambanden mellan inomhusmiljö och människors hälsa är mycket komplexa. Enskilda faktorer kan påverka men också samverkan mellan olika faktorer. Exempel kan vara ventilationseffektivitet, kallras och strålning mot kalla ytor, avvikande lukter, störande buller, ljus och för låg eller hög temperatur. Vidare kan även förekomst av fuktskador, egenemissioner från material samt även gaser som radon påverka.
Men forskningen har inte alla svar på vilka ämnen som gör att vi blir påverkade. Vi har helt enkelt inte exakt kunskap om hur alla våra material påverkar oss. Eller i vilken koncentration. Och påverkan är dessutom väldigt individuellt. Vår kollega reagerar inte på samma sätt som vi själva gör på höga ljud. Eller höga partikelhalter. Eller lukter. En samlad utredning beaktar allt ovanstående. Detta ger dig korrekt svar.