Entreprenör
Byggherre
Fastighetsägare
Nybyggnation
Byggherre
Fastighetsägare
Entreprenör
Fuktsäkert – från början till slut. Vi hjälper dig som byggherre eller entreprenör med allt som rör fuktsäkerhet genom hela byggprocessen för ett hållbart slutresultat, både sett till ekonomi, energi och miljö. Conservator är helhetspartnern som gör det lätt att göra rätt.
Conservator hjälper dig att upprätta en fuktsäkerhetsbeskrivning som garanterar ett fuktsäkert byggande enligt ByggaF-metoden. Våra medarbetare uppfyller de krav som finns på certifiering, auktorisering och diplomering . Med mätningar och dokumentation ger vi dig fakta under hela byggprocessen, från planeringsfas till slutbesiktning.
Våra tjänster
Säkerställer fuktsäkerheten för ett ekonomiskt och hållbart slutresultat.
Med Conservator som ansvarig för fuktsäkerheten blir det rätt från början, både ur ett fuktsäkert och ekonomiskt perspektiv. Med en korrekt fuktsäkerhetsprojektering får du klara fakta om hur saker ska utföras ur ett fuktperspektiv. Conservator utför fuktsäkerhetsprojektering i samråd med beställare, arkitekter och konstruktörer. På så sätt förhindras konstruktioner som sett till fuktsäkerheten är riskfyllda och kostsamma – redan på projekteringsstadiet.
Preciserar krav, dokumenterar och tar fram lämpliga åtgärder inför byggstart.
En fuktsäkerhetsbeskrivning kan upprättas i olika skeden. Antingen i planeringsstadiet eller inför produktionsskedet tillsammans med entreprenadförfrågan. Bland mycket annat kan kraven på väderskydd och fuktmätningar m.m. preciseras. Conservator har flera diplomerade fuktsakkunniga med kunskap och erfarenhet att ta fram lämpliga åtgärder och dokumentation .
Granskar ritningar och andra handlingar ur ett fuktperspektiv.
Conservator kan granska ritningar och andra handlingar som bedöms som viktiga ur fuktsynpunkt. Beställare kan vara antingen en byggherre eller en entreprenör, beroende på entreprenadform.
Förebygger fuktskador under produktionsskedet.
När ett byggprojekt har en fuktsäkerhetsbeskrivning krävs ofta en fuktplan. I den redovisar entreprenören för byggherren hur fuktfrågor kommer hanteras under produktionsskedet. Fuktplanen beskriver bland annat hur byggnaden och material ska skyddas mot skadlig fukt under produktionen, hur eventuella läckage och fuktskador hanteras, samt hur entreprenörens egenkontroller modifieras utifrån de arbetsmoment som är viktiga ur fuktsynpunkt. Conservator kan upprätta fuktplaner dels för specifika projekt, dels mer generella som entreprenören kan arbeta efter i olika sorters projekt.
Ser till att fuktplanen efterlevs genom kontroller och besiktningar.
Entreprenören ska utse en fuktsäkerhetsansvarig på arbetsplatsen som ser till att fuktplanen följs. Det görs genom bland annat regelbundna fuktronder/fuktbesiktningar på arbetsplatsen. Fuktronderna kan utföras med hjälp av speciella checklistor som finns i ”Branschstandard Bygga-F metod för fuktsäker byggprocess”. Conservator kan hjälpa entreprenören utföra sina fuktronder, men även göra fuktkontroller åt byggherren för att följa upp fuktsäkerhetsarbetet.
Verifierar betongens uttorkning under hela byggprocessen.
Moderna byggen har tuffa tidsramar. Konstruktioner, betongkvalitet och avfuktningsbehov ska balanseras mot tidskraven. Conservator kan även ge klara besked om vad som krävs för att betongen ska hinna torka på utsatt tid, med uppföljning och kontroll under hela byggprocessen. Inför beläggning med ytskikt mäter vi betongen och avjämningen med RBK-auktoriserade fuktkontrollanter som kan dokumentera att värdena ligger rätt.
Säkerställer rätt klimat under produktion.
I takt med att ditt byggprojekt tar form, uppstår ofta utmaningen med fukttillskott – en risk som kan försena ditt projekt och leda till kostsamma skador. Men det är inte bara tillsatt fukt i produktionen som kan skapa problem. Även klimatet i sig själv kan innebära skador eller risker vilket ska bedömas innan entreprenaden, men också under tiden produktionen fortgår. Detta för att undvika risker, med till exempel kondensutfällning eller försenad uttorkning av material. Beroende på väderskydd och årstid kan behovet av klimatstyrande åtgärder variera. Det är inte alltid optimalt med avfuktning. Med Conservators expertis inom fuktteknik och byggnadsfysik säkerställer vi att ditt byggprojekt kostnadseffektivt skyddas mot dessa risker, från start till mål.
Säkerställer att kraven på lufttäthet i byggnader uppfylls.
Moderna hus har en energibalansräkning som förutsätter en viss lufttäthet. Grunden för att klara kraven är att använda rätt metoder och hjälpmedel. Conservator kan både utforma täthetskraven och säkerställa att de uppfylls. Vi kan även instruera hur alla moderna produkter och metoder ska användas. När bygget är klart verifierar vi lufttätheten med en lufttäthetsprovning enligt standarden ISO 9972:2015. Om läckaget inte ligger inom fastställda värden kan vi termografera och avslöja var det läcker, och rekommendera rätt åtgärder.
Termografering
För att avslöja energiläckage, som exempelvis luftläckage och köldbryggor, görs termografering med värmekamera. En snabb och enkel metod där termografiska bilder ger svar på byggnadens isolerförmåga och lufttäthet. Conservators personal är utbildade av bland annat ITC, Infrared Training Center, och är certifierade termograförer, level 2. Vi hjälper dig att upptäcka det du inte kan se med ögonen.Your Content Goes Here
Avslöjar energiläckage och kontrollerar värmeutveckling i elektrisk apparatur och utrustning.
Termografering görs med värmekamera för att avslöja energiläckage och köldbryggor i en byggnad eller klimatstyrda rum, te.x. kylrum. Det är en snabb och enkel metod där termografiska bilder ger svar på byggnadens termiska funktion, både när det gäller uppvärmning, ventilation och isolering. Termografering kan också användas för hålla koll på värmeutvecklingen i elektrisk apparatur och roterande maskinell utrustning, vilket kan hindra oväntade driftsstopp eller till och med bränder. Conservators personal är utbildade av bland annat ITC, Infrared Training Center, och är certifierade termograförer. Vi hjälper dig att upptäcka det du inte kan se med ögonen.
Lufttäthetsprovning
I Boverkets byggregler (BBR) finns krav på energianvändningen hos en byggnad. Detta ställer i sin tur krav på byggnadens täthet. Tätheten påverkar både energiförbrukningen och trivseln, men också fuktskador på vindar och fasader. Conservator kan mäta byggnadens exakta läckage genom standarden SS-EN ISO 9972:2015 (tidigare SS-EN 13829). Vi använder utrustningen Minneapolis Blower Door som ger svar på hur mycket byggnaden läcker. Som effektivt komplement används i många fall även värmekamera.
Ger rätt underlag för en korrekt bedömning av temperatur, fukt, fasta partiklar och gaser.
Att mäta rätt är grunden för en korrekt analys. På Conservator finns mätkunskap och moderna instrument som är kalibrerade för uppgiften. Varje typ av mätning kräver sin typ av mätmetod. Vi genomför noggranna mätningar av såväl fukt som fasta partiklar och gaser med hjälp av laboratorier. Om ni har behov av en mätning/analys, kontakta oss så ser vi till att hjälpa er på bästa sätt.
Kunder
Vanliga frågor
Absolut, risken är nästan större än under tidigare byggperioder, beroende på att husen ska vara välisolerade och täta. Detta ställer krav på rätt konstruktioner och rätt utförande. Det är därför viktigt att både projektera och bygga huset fuktsäkert. Se ”fuktsäkerhetsprojektering” och ”fuktkontroller”.
Gällande byggregler säger att ”Byggnader ska utformas så att fukt inte orsakar skador, lukt eller mikrobiell växt som kan påverka hygien och hälsa”. Det är byggherren, den person eller företag som äger byggnaden, som är ansvarig för att byggreglerna följs. En studie från 2018, från Boverket, visar att vi lägger över 100 miljarder om året för att åtgärda byggskador och en stor del av dessa fel utgörs av fuktskador. Se gärna mer på Boverkets webbsida.
Det finns konsulter som är utbildade Diplomerade Fuktsakkunniga som kan byggprocessen kopplat till fuktfrågor. Vi på Conservator har flera duktiga Diplomerade Fuktsakkunniga och hjälper gärna till! Du kan även hitta ett register på Fuktcentrums webbsida.
Då är det mycket viktigt att kontakta ett företag som är kompetenta att bedöma eventuella skador och dess omfattning. Det är inte ovanligt att man får byta träreglar, väggskivor och andra material redan i byggskedet. Hade man använt väderskydd i form av tält hade risken för detta varit minimal.